Interview met Brandweer Eindhoven

From Control Systems Technology Group
Jump to navigation Jump to search

Hallo Waarvoor zijn jullie hier? Voor een blusrobot. Dan mogen jullie weer weggaan, wij doen niet aan broodroof. Wil je daar iets bij drinken?

Hoe snel is ingrijpen bij een beginnende brand nodig? Verschilt per soort brand, maar om een redelijk idee te krijgen zou je youtube kunnen bekijken voor de vergelijking tussen een ‘IKEA’ en een ‘oma’s’ woonkamer brand. Maar binnen een halve mintuut, mischien een hele is het vaak nog wel te blussen met een kleine blusser.

Hoe snel gaat een brandmelder in huis af? Dat is in diezelfde filmpjes te vinden, maar dat verschilt heel erg per melder, sommige gaan al af bij het uikloppen van je mat bij wijze van spreken terwijl bij andere de flammen eraan moeten likken. (dwaalt af) Brandmelders zijn voor ons het belangrijkste, veel huizen hebben ze nog niet, maar de huizen die ze wel hebben zijn mensen vaak of optijd met het blussen of ze hebben genoeg tijd om het huis te verlaten.

Hoe vaak hebben jullie vals alarm? Vroeger gingen allarmen van bijvoorbeeld verzorgingstehuizen direct naar ons door. Tegenwoordig gaat er eerst een BHV’er kijken of het nodig is om de brandweer erbij te halen.

Wat is het meestgebuikte blusmiddel in huis? Dat is schuim. Thuis gebruiken de meeste mensen schuim, maar als ik een brandje zou moeten blussen en ik weet niet welke brand het is, dan zou ik voor poeder kiezen. Poeder blust namelijk alles. Het enige probleem met poeder is de nevenschade hierbij optreed, dat is de voornaamste reden dat we bijna nooit poeder gebruiken. Want poeder is zo fijn dat alles (voornamelijk electronica) eraan stuk gaat. Dus normaal word er CO_2 of schuim gebruikt. CO_2 is bij een grotere brand niet meer practisch. Namelijk je blaast de vlammen weg/uit en als het dan is blijven gloeien tot na je klaar bent, ben je terug bij af. Water heb je gewoon een enorme hoeveelheid van nodig dus is niet practisch.

Wat is het lichtste blusmiddel? Alles heeft bepaalde voor en nadelen. Dit is voor jullie drone neem ik aan. Ja. Oke,Bij hetzelfde gewicht is Schuim beter dan water. Het indringend vermogen van schuim is ook veel beter. CO_2 heb je veel van nodig, voornamelijk omdat het zo lang in stand gehouden moet worden totdat het gloeien weg is. Schuim is all round, kan je alleen geen gasbranden mee blussen. Maar als dit voor het huis van de toekomst is dan doen we toch niks meer op aardgas. Poeder kan je alles mee blussen en is niet heel veel van nodig om alles te blussen. Dus het niet nodig is of als het voor de verzekering is is het af te raden om poeder te gebruiken. Zeker bij een beginnende brand waar je daarna alles in de ruimte kan weggooien. Zal poeder waarschijnlijk meer schade aanrichten dan de brand zelf. We zouden dan dus poeder gebruiken.

Is het practisch als een brand gelijk wordt gemeld aan jullie? Wat is brand? Het brandalarm dat afga NEE. Zodra er geconstateerd is dat er vuur (echte vlammen) is dan kunnen we wel gewaarschuwd worden. Daarom is het belangrijk voor jullie dat er vlam detectie in een dergelijke robot zit. Want je wil ook niet dat je pannetje aardappelen word volgespoten met schuim.

Wat is voor jullie het belangrijkste dat een brandweerbot kan doen? Dat is waarschijnlijk ervoor zorgen dat alle bewoners/gebruikers van een pand wakker zijn en naar buiten zijn of gaan.

Hoe denken jullie dat de haalbaarheid is van F.R.E.D.? De mensen zullen een groot probleem blijven. Ook zijn er waarschijnlijk problemen met de besturing, infrarood komt bijvoorbeeld niet door rook heen, en een thermische camera is erg prijzig. Neem bijvoorbeeld een van jullie huizen, zou de robot daar makkelijk rond kunnen vliegen? Of stel er is een feestje in dat smart home, hoe zit het met de slingers en andere obstakels.