A Survey of Socially Interactive Robots.

From Control Systems Technology Group
Jump to navigation Jump to search

Terug: PRE_Groep5

Onderwerp

Het onderwerp van dit artikel is 'de sociale interactieve robot'. De focus ligt dan ook vooral op hoe robots op sociaal gebied presenteren. Er zit echter wel informatie in die wij kunnen gebruiken. Sociale interactie is namelijk afhankelijk van het onderlinge beeld dat er heerst. Dus als je een ander beeld krijgt van een robot gaat ook veranderen hoe je naar die robot kijkt.


Verwerking

Menselijkheid

Mensen hebben naar mate robots meer overeenkomsten hebben met mensen het idee dat de communicatie leuker wordt en dat de tegenpartij competenter is. Dit wordt geuit in de groep robots die biologisch geïnspireerd zijn. De eerste reden voor het imiteren van biologische wezens is omdat de robot moet kunnen werken in een wereld die gebaseerd is op zo een wezen. Een stoel heeft bijvoorbeeld de perfecte hoogte heeft voor een mens en als een robot deze stoel moet kunnen gebruiken is het makkelijk als hij ongeveer dezelfde afmetingen heeft.

Ander onderzoekers vinden juist dat het uiterlijk van een robot zijn functie moet weerspiegelen. Dit zie je vooral terug bij service-robots waarvan het gelijk duidelijk moet zijn wat hun functie is.


Belichaming

The Uncanny Valley

De vorm en structuur van een robot beïnvloed de sociale verwachtingen. Een robot zal worden behandeld zoals hij eruit ziet, net zoals wij een hond behandelen als een hond zijn wij ook meer geneigd om een hond-achtige robot te behandelen als een hond. Hierom is het dat een robots vorm moet overeenkomen met zijn functie om een mens zich daar comfortabel bij te laten voelen. Ook is het makkelijker voor een mens om sociale interactie te hebben met een robot die menselijk lijkt omdat wij gewend zijn aan communicatie met andere mensen (althans de meesten van ons).

Hieraan zit echter wel een limiet, wanneer iets heel realistisch overkomt maar het zich minder realistisch gedraagt dan komt dat ongemakkelijk over. Iemand die overleden is ziet er heel menselijk uit maar gedraagt zich niet menselijk, daar voelen wij ons dan heel ongemakkelijk bij. Zo is het ook met robots die heel erg menselijk overkomen, zij gedragen zich niet zoals van een mens wordt verwacht maar lopen houterig en/of communiceren gebrekkig. Dit wordt beschreven als de 'uncanny valley' die te zien is in het plaatje hiernaast.


Communicatie

Als een robot menselijk overkomt is het voor mensen makkelijker om lichaamstaal en andere non-verbale communicatie te verstaan, dit zorgt dus voor een extra dimensie in de communicatie tussen mens en robots (mits geïmplementeerd natuurlijk). Wanneer mensen een tijd met elkaar omgaan gaan ze elkaars gedrag en taal overnemen, maar het is ook één van de manieren waarop mensen leren. Voor robots is dit lastig, maar het is bijna onmogelijk om te doen wanneer de robot niet menselijk is. Net als wij mensen het moeilijk vinden om van kikkers te leren.