Bestaande technologie

From Control Systems Technology Group
Revision as of 16:29, 26 November 2015 by S134669 (talk | contribs) (Created page with 'Om een goed overzicht te krijgen van de al gemaakte stappen richting een autonome robotscheidsrechter is er een literatuuronderzoek gedaan met al bestaande relevante technologie…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Om een goed overzicht te krijgen van de al gemaakte stappen richting een autonome robotscheidsrechter is er een literatuuronderzoek gedaan met al bestaande relevante technologieën als focuspunt.
Al snel bleek dat er meerdere projectgroepen bezig zijn geweest met een vergelijkbaar idee en dat verwante systemen al uitvoerig gebruikt worden.
De befaamde “Hawk-eye”’ gebruikt bij tennis is hier een voorbeeld van. Dit uit één dynamische camera bestaande systeem wordt op aanvraag van spelers ingezet als er onzekerheid is over de juistheid van de beslissing van de scheidsrechter. Daarnaast wordt eenzelfde soort systeem al uitvoerig ingezet bij rugby en ook bij voetbal uit deze technologische voortgang zich in de vorm van een camera die gericht staat op de doellijn om te beslissen of een bal wel dan wel niet volledig de doellijn heeft gepasseerd.

Al de bovengenoemde systemen worden echter geütiliseerd in de vorm van hulpmiddelen, de uiteindelijke beslissing ligt meestal nog bij een humane scheidsrechter of het systeem wordt maar af en toe gebruikt.
Een voorbeeld van een al autonoom-ogend systeem is te vinden in de paper "A Robot Referee for Robot Soccer" (http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/120318/Arenas_Matias.pdf?sequence=1) geschreven door een Chileense projectgroep.

Deze Chileense projectgroep heeft een systeem gecreëerd bestaande uit twee robotische grensrechters welke al volledig zelfstandig een gehele robotvoetbal wedstrijd kunnen fluiten.
Deze robots verplaatsen zich langs de zijlijn om een goed overzicht te behouden en communiceren met toeschouwers via spraak. Ze worden tot nu toe echter alleen ingezet bij robotvoetbal voor humanoïde voetbalrobots.
Een volgende stap kan zijn om het systeem universeel te maken voor alle soorten robotvoetbal.

Andere verbeterpunten liggen in de aanpassing van beslissings-algoritmes en vooral in het mogelijke gebruik van “networking”.
Door meerdere statische camera’s op te stellen rond en boven het veld wordt er een netwerk gecreëerd wat een heel scala aan input oplevert welke verwerkt kunnen worden door de robotscheidsrechters met een completer beeld van het veld en het spel als gevolg.


Terug naar: PRE2015_2_Groep2